år man siger cykeltur og telt, er gourmet ikke det næste ord, man lige snubler over. Med mindre man hedder Birthe og Jørgen Hansen. De vidste, at der var kort afstand mellem steder med fine delikatesser på Bornholm. Vejen til de gode råvarer blev styrende for de oplevelser, de ellers fik på deres ferie.
Gourmet og camping – kan man det?
Hvorfor ikke? Det er fantastisk at få masser af frisk luft og samtidig noget godt at spise. For os findes der ikke bedre måde at blive ladet op på. Gourmet behøver ikke at være på en meget stilfuld restaurant, hvor man skal have sit fineste tøj på. Det må gerne, faktisk meget gerne være afslappet. Gourmet betyder for os, at vi kan smage, at den mad, vi får serveret, betyder noget for dem, der har dyrket råvarerne eller tilberedt dem. At de kan lide deres håndværk og ikke bare fremstiller noget, der skal spises hurtigt.
Hvad var det bedste?
Det var, at vi kunne opleve god mad på mange forskellige måder. Der var så fine, små steder, hvor mange har valgt at benytte øens egne råvarer. En dag kom vi til en gammel mølle, der var lavet om til café og butik. Allerede da vi trådte ind og så, hvordan den var restaureret, vidste vi, at vi ville få kvalitet. Så vi købte en picnicpakke og stoppede senere ved en klippe. Tænk sig. Vi sad der i naturen og alt, hvad vi skulle var at nyde maden og omgivelserne. Og det vil jeg sige: Gourmet handler også om rammerne.
Tager I også på restaurant?
Ja, da. En aften sad vi på restaurant i sofaer med udsigten over Østersøen i 4 timer. Vi havde faktisk cyklet langt den dag og kunne bare sætte os til rette. Der var virkelig gode råvarer. Du ved, hvor man bare fornemmer på smagen, at fisken er friskfanget og grøntsagerne er kogt, så de stadig er tilpas sprøde. Og så danske nyopgravede kartofler. Jeg kan ikke lade være med at lukke øjnene. Bare smage. Vi blev siddende helt til solen gik ned og drak kaffe. Det var skønt – og romantisk. Lidt som at blive forelsket igen.
Men er Danmark et gourmetland?
Måske er vi det endnu mere, end vi selv tror. Netop fordi mange landsdele har deres egne specialiteter. At stå der i en lille butik. De er stolte over det, de sælger – og vi har tid. Til at læse om produkterne og produktionen. Få en smagsprøve. Købe det helt rigtige med hjem. Det er jo sådan noget, mange danskere gør, når de tager til fx Frankrig. Besøger vinbønder og smager på gode oste, men hvorfor Søren ikke gøre det herhjemme i Danmark? Tænk på alle de gode råvarer, der kommer herfra. Grøntsager, kød, ost for ikke at snakke om fisk. Det er da være for skørt, hvis Danmark ikke tilbyder gourmet.
Vil I vælge gourmetferie i Danmark igen?
Helt afgjort. Ud over det, vi oplevede i dagene på Bornholm, havde vi jo lækkerier med hjem i bagagen: Rapsolie, sennep, marmelader, pasta, lakrids. Alt muligt. Hver gang vi nyder det, bliver vi mindet om vores ferie og kan fortælle de gode historier videre, når vi serverer det for gæster. På den måde kommer ferien til at vare rigtig længe.