Vejafgifter, betalingsveje og miljøzoner i Europa

Solen skinner og campingvognen er på krogen. Snart går det sydpå mod nye oplevelser eller et hjerteligt gensyn med familiens foretrukne feriested i Sydeuropa. Såvel med som uden campingvogn er der dog en række regler for brugerbetaling på det europæiske vejnet, som du skal være opmærksom på.

Vejafgifter opkræves i mange lande ved kørsel på motorvejene, samt ved benyttelse af specifikke vejstrækninger med høje anlægs- og vedligeholdelsesudgifter, strækninger med høj miljøbelastning samt broer og tunneler. Sidst, men ikke mindst, har en række storbyer indført betalingsring rundt om bykernen, for at begrænse biltrafikken.
I mange større byer i Tyskland, Belgien, England, Frankrig og Italien, er der desuden indført miljøzoner, hvor indkørsel kun er tilladt for køretøjer med det korrekte miljømærke - som skal købes hjemmefra. I flere tyske byer (f.eks. Hamburg) gælder miljøzoner specifikt for bestemte vejstrækninger i byen.
Bemærk i den forbindelse, at en del tyske campingpladser faktisk ligger placeret i miljøzonerne, og dermed ikke lovligt kan tilkøres uden miljømærke.

I en del lande kræver kørsel på motorvejene en såkaldt vignette – et klistermærke, som skal monteres i bilruden, og som gælder i en kortere eller længere periode. Det er altid muligt at købe vignetten på tankstationer og før indkørsel på landets motorvejsnet, men vignetter til de gængse rejselande kan også bestilles hos FDM på www.fdmshop.dk Bemærk venligst, at det i flere lande kræver en anden eller flere vignetter, hvis du kører med campingvogn! Hos FDM eller hos din lokale synshal kan du også bestille miljømærkaten til miljøzonerne i de tyske byer. Til de øvrige lande sælges miljømærkaterne kun på lokale hjemmesider/hos lokale myndigheder.

I denne artikel har vi samlet information om landespecifikke forhold i danskernes foretrukne ferielande. Listen er dog ikke udtømmende og offentliggøres uden ansvar, med forbehold for eventuelle ændringer. Hold dig orienteret på landenes lokale hjemmesider, før du tager afsted!
Oplysningerne i denne artikel stammer til dels fra landespecifikke hjemmesider samt FDM og DCU.

Tyskland
For mange begynder ferieturen til det store udland netop her – på den effektivt udbyggede og stærkt trafikerede, tyske ”Autobahn”. Der har længe været planer om at indføre vejskat for udenlandske bilister på det tyske motorvejsnet, men indtil videre har EU kommisionen ikke villet godkende planerne.
I Tyskland kan du derfor frit færdes, uden at betale vejafgift. Dog er der betaling på et forholdsvist begrænset antal panoramastrækninger i alpeområdet i Sydtyskland, i Warnowtunnellen i Rostock samt i Herrentunnellen i Lübeck.
Tip: For billig og relativt sikker overnatning undervejs i Tyskland samt et godt og billigt måltid, anbefales de såkaldte ”Autohöfe”. Et autohof er en ”forvokset” tankstation, som ligger tæt på motorvejen, med stor (betalt) parkeringsplads til lange vogntog, mulighed for bad samt god og billig restaurant. De ligger som oftest nogle få km. fra selve motorvejen, men der er tydeligt skiltet med dem overalt i Tyskland.

Polen
Der betales for kørsel på de polske motorveje. Vejgebyrerne betales på stedet med kontanter eller kort.

Tjekkiet
Der skal betales for at køre på motor- og motortrafikvej i Tjekkiet. Motorvejsmærkaten kan købes ved grænsen på særlige salgskontorer, samt hos FDM.Østrig
Kørsel på motorveje kræver en motorvejsmærkat (vignette), som skal monteres synligt i frontruden. Denne købes hos FDM eller på lokale tankstationer og motorvejsrastepladser. Vignetter kan købes til 10 dage, én måned eller et helt år. I Østrig er der også en lang række veje og tunneller, hvor der skal betales afgift på stedet med kontanter eller kreditkort. Det er oftest dyrere at køre med campingvogn – og vær opmærksom på, at der i hele alpeområdet findes bjergstrækninger, hvor det slet ikke er tilladt at køre med campingvogn eller anhænger!
Det er også muligt at købe såkaldte e-vignetter, som knytter sig til bilens nummerplade på hjemmesiden http://shop.asfinag.at/da - men pas på: For privatpersoner gælder disse vignetter tidligst 18 dage efter købet, og anbefales derfor ikke.

Italien
I Italien er der en forholdsvist høj betaling for kørsel på motorvejene, og du skal betale specifikt for den strækning, du kører. På de fleste betalingsveje trækker du en billet ved en bomstation, inden du kører ind på vejen. Denne billet skal så ved udkørsel indføres i en automat som udregner, hvor meget du skal betale. Bemærk: På enkelte strækninger skal du betale, før du kører ind på vejen. Vær opmærksom på skiltningen! Der er også særskilt betaling i en del tunneller og enkelte bjergpas.

Schweiz
Der skal betales vejafgift på de schweiziske motor- og motortrafikveje, ved køb af en motorvejsmærkat, som er gyldig i 14 måneder fra den 1. december. Der skal bruges en mærkat pr. køretøj, og disse kan købes lokalt eller hos FDM. Der betales også afgift for at køre gennem de store tunneller. Nogle af dem kan du selv køre igennem, mens passage af visse andre tunneller foregår på autotog.

Holland, Belgien og Luxembourg
I Benelux skal du betale vejafgift for at køre gennem nogle enkelte tunneller og broer.

Frankrig
I Frankrig er der betaling for kørsel på motorvejene, og du skal betale specifikt for den strækning, du kører. På de fleste betalingsveje trækker du en billet ved en bomstation, inden du kører ind på vejen. Der skal også betales ved brug af en del broer og tunneller. Mere information findes på www.autoroutes.fr  

Ungarn
I Ungarn skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene, i form af en motorvejsmærkat/e-vignette. Denne købes ved grænsen eller før indkørsel til motorvejen.
Kroatien
I Kroatien er der vejafgift ved kørsel på nogle af motorvejene. Der betales ved bomstationer med den lokale valuta Kuna, Euro, US dollars eller med gængse kreditkort. Der er desuden forskellige muligheder for forudbetalte billetter og kort.

Slovakiet
I Slovakiet skal der betales vejafgift for at køre på motorvejene. Denne afgift betales ved køb af en e-vignette på hjemmesiden http://eznamka.sk/en

Slovenien
Der skal betales for kørsel på motor- og motortrafikveje i Slovenien. Det sker via en motorvejsmærkat for biler og motorcykler. Det koster ikke ekstra for campingvogn. Vignetter sælges på de lokale tankstationer i Slovenien og nabolandene samt hos FDM. Der betales også afgift for at køre gennem en række tunneller.

 

Spanien
Der betales vejafgifter for at køre på motorvejene, med kontanter eller kreditkort. Desuden kan du i banker og på visse tankstationer købe en såkaldt "Telepeaje" eller "Via T", som er en automatisk betalingsenhed, der sættes i bilens forrude. Denne kan benyttes som betaling på de fleste motorveje.

Portugal
Der betales vejafgift på de fleste af motorvejene, og i Lissabon skal man betale for at køre over en række broer. På www.portugaltolls.com kan du finde nærmere information.

Norge

Norge er kendt og berygtet for sine mange vejafgifter. Der betales for motorveje samt tunneller og broer. På www.vegvesen.no kan du se, hvor der skal betales vejafgifter og hvordan.
Betalinger for de fleste betalingsveje i Norge indsamles automatisk via AutoPASS systemet, hvilket betyder at du kan passere AutoPASS betalingsveje uden at stoppe. Du får efterfølgende en faktura med posten.
Der er desuden indført en (ret dyr) betalingsring i Oslo.

Sverige
På to omfartsveje i Motala og Sundsvall, skal der betales vejafgift. Denne opkræves automatisk, og der sendes en faktura til bilens ejer. Det er ikke muligt at betale kontant. Derudover er der betalingsring i Stockholm og Gøteborg. Begge steder opkræves afgiften automatisk via bilens nummerplade.

England

Der er indført en (ret dyr) betalingsring omkring London. Afgiften skal betales på forhånd i udvalgte butikker, kiosker, på posthuse eller på benzinstationer, der har et CC-skilt. Du kan også vælge at betale digitalt med sms eller via en hjemmeside. Se mere på www.cclondon.com
Der skal også betales et gebyr for at benytte enkelte, specifikke vejstrækninger, broer og tunneller.

Der kommer løbende nye lande til denne liste, og nye byer med miljøzoner. Hold dig derfor orienteret, før du kører ud i det store, spændende og mangfoldige udland – med vognen på krogen!


Denne artikel er skrevet 26. maj. 2020 af Anders Mikkelsen, Møllegårdens Camping