Sådan får I en bedre ferie

Her får du 5 gode råd til, hvordan du får ferie til at glide nemmere, hvad enten du skal af sted med børn, venner, svigerfamilie, hund eller har en irriterende nabo.

 

At afstemme forventningerne med børnene inden man tager afsted på ferien, er et af de mange gode råd. Står man f.eks. tidligt op eller handler ferien om at sove så længe som muligt? Foto: Campingrådet

 

Forbered børnene på køreturen
Vil du gerne slippe for „Hvornår er vi der?”-spørgsmålet 10.000 gange undervejs, så fortæl børnene, hvordan turen skal foregå, før I tager af sted, så de er mentalt indstillede på det. Hvor længe skal I køre? Skal I med en færge? Er der tid til en is et sted? Og find ud af sammen, hvad børnene kan lave undervejs. Skal der et nyt spil til iPaden til? En stak Jumbobøger?

 

Giv børnene deres eget hjørne i vognen/teltet
Rejser du med børn, hvad enten det er dine egne eller andres, kan det være med til at gøre poderne trygge, at de har deres eget område eller hjørne i campingvognen eller (for)-teltet – ligesom I voksne formentlig har jeres. Her kan de kan have deres ting og søge hen, når de er trætte eller trænger til at trække sig lidt tilbage. Det er også praktisk, hvis der er konflikt med børnene, at du har et sted at henvise dem til nu, hvor du ikke kan sende dem ind på værelset.

 

Giv din hund afstand og aktiviteter
Gør din hund meget, så start med at øge afstanden til det, den gør af. Er det pga. nabohunden eller nogle børn, så sæt jordspyddet med snoren om på den anden side af vognen eller teltet. Ofte gør ganske få meter en stor forskel. Spørg eventuelt efter en endegrund, hvor der ikke er så mange naboer og ikke kommmer så mange mennesker forbi. Sørg i det hele taget for, at familiens firbende medlem er beskæftiget, så den bliver træt og finder anledning til at slappe af. De fleste steder vil hunden ligge bundet, så sørg for nogle gode kødben og en god lang snor, den kan ligge i. Spred eventuelt nogle godbidder rundt i det område, den kan nå. Og gå nogle lange ture, så den ikke skal ligge og kede sig hele dagen.

 

Tal forventningerne igennem
Skal du holde ferie med venner, svigerfamilien eller andre, som du ikke har været af sted med før, så brug tid på at tale om, hvad I hver især forventer af ferien, inden I laver en aftale om at rejse sammen. Vil I samme type sted hen? Skal I „nøjes” med en forlænget weekend? Kunne du godt tænke dig, at de andre passede alle børnene en aften? Vær også åben og ærlig om økonomi. Jeres prioriteringer og budgetter kan være meget forskellige. Sæt tal på, hvor meget I hver især regner med at kunne/ville bruge på ferien. Og deler I f.eks. regningen lige over, hvis I går ud og spiser? Tal også konkret om detaljer: Forventer du, at I skiftes til at købe ind og lave mad? Vil du gerne sove længe, eller vil du gerne tidligt op og i gang? Hvem holder styr på alt det praktiske med f.eks. reservationer og adresser? Tommelfingerreglen er: Hvis du tror, noget kunne blive et problem, så vend det med dine rejsefæller, så enhver tvivl er udryddet.

 

Plej det gode naboskab
Det største naboproblem – hvad det end drejer sig om – er som regel: manglende dialog. Skulle der opstå et problem med en nabo – f.eks. en hund, der gør meget, børn (eller voksne) der er meget højrøstede o.l. – så forsøg i første omgang med det mest oplagte: At tale stille, roligt og konstruktivt med naboen om det. Er Og er det eksempelvis naboens hund, der er problemet, så lad for alt i verden være med at råbe ad den. Det gør bare problemet meget værre, fordi det enten gør hunden bange eller endnu mere intens i sin vogten. Er det dig eller dine, der larmer for meget for naboen, så husk at tage hensyn.

 

 

Kilder: Adfærdsbehandler og træner af hunde og deres ejere, Irene Jarnved og psykolog Camilla Holst.