Spis bæredygtigt på din campingtur

Om du er derhjemme eller på campingtur, er det altid vigtigt at tænke over, hvad du spiser og hvordan du spiser mere bæredygtigt. Vi har samlet 3 vigtige tips til hvordan du kan spise mere bæredygtigt – både på ferien og derhjemme.

 

Vælg lokale råvarer

En vigtig faktor, som påvirker bæredygtighed og CO2 regnskabet, er transport af fødevarer – både i forhold til transportlængden og transporttypen. Flytransport er noget af det mest klimabelastende, og transport med skib er noget af det mindst belastende. Derfor anbefales det, at du køber lokalt producerede fødevarer for at mindske transporten.

 

Dog er tomater en undtagelse til dette, da det er mest klimavenligt at købe tomaterne fra Sydeuropa. l. Det skyldes, at der udledes markant flere drivhusgasser, når fossilt brændstof bruges til at belyse og varme tomaterne i danske drivhuse end ved transporten hele vejen fra Sydeuropa.

 

Når det gælder grøntsager, har knolde, løg, rødder og kål det laveste CO2 aftryk. Modsat har grøntsager og frugter fra Afrika, Asien eller Sydamerika et højt klimaaftryk på grund af flytransporten til Danmark.

 

Derudover er det også en dejlig aktivitet på din campingferie at besøge markeder, gårdbutikker og lokale producenter. Her kan du ofte få en rundtur eller smagsprøver, høre om maden eller klappe nogle dyr – således bliver det at købe ind til en hyggelig og lærerig familie aktivitet.

 

 

 

Vælg sæsonvarer

Frugt og grønt er generelt de fødevarer, som belaster klimaet mindst, men gå alligevel efter frugt og grøntsager der er i sæson. Vil at fokusere på lokale sæsonvarer på din ferie, kan få nye smagsoplevelser eller opdage regionale delikatesser, som du aldrig havde hørt om før.

 

De fleste frugter og grøntsager smager faktisk bedst, når de høstes i sæsonen. Samtidig følges prisen og smagen ad – på den gode måde. Så ved at købe årstidens frugt og grønt kan du både spare klimaet, og du kan spare penge, så der er til endnu flere oplevelser. Danske kåltyper og rodfrugter om vinteren og lette salater med agurker og peberfrugter om sommeren er gode klimavalg.

 

Drik vandet fra hanen

Det danske vand er altid frisk og lækkert, og du kan uden risiko drikke det direkte fra vandhanen i hele landet. Derfor er det en god ide at have købt nogle gode og genbrugelige vandflasker, som du kan fylde op, når du kommer til en vandhane.  Det er vigtigt, at du bruger flasker der er beregnet til genfyldning, da helt almindelige plast flasker generelt ikke er ikke beregnet til at blive genfyldt og genbrugt mange gange - dette skyldes primært hensynet til hygiejnen og dermed din sikkerhed og sundhed som forbruger.

 

Derudover er flaskevand ikke særlig godt for klimaet. For hver liter flaskevand, som når ud i butikkerne, går der syv liter vand til produktionsvejen. De syv liter dækker over at bringe vandet fra boringen til tapperi og få det hældt på flaske, til produktion af flaskerne og af anden emballage og til transport af flaskevandet ud til butikkerne og forbrugerne.