Det skal du vide, når mobilen skal med på ferie

Når familien Danmark rejser på ferie, rejser mobiltelefonerne og Internettet med.
Sådan har det efterhånden været i mange år, og siden 2017 har en EU-forordning gjort ”roaming”, dvs. brug af mobiltelefoner på fremmede netværk (telefonopkald, SMS og mobildata) gebyrfrit i hele EU samt Norge, Island og Lichtenstein. Du betaler derfor ikke længere ekstra for opkald, SMS og brug af data, når du rejser uden for Danmarks grænser.

Du skal have det rigtige abonnement

Du skal dog have et abonnement, som understøtter roaming, for at kunne udnytte dette. Der findes fortsat abonnementer, som kun fungerer i Danmark - spørg derfor dit teleselskab, hvis du er i tvivl om dit abonnement er klar til ferie i udlandet.

Tale er sølv – fri tale er guld!
Langt de fleste mobilabonnementer har i dag dog enten fri tale, eller et meget stort antal gratis minutter inkluderet i en fast, månedlig pris. Ligeledes indeholder de fleste abonnementer en stor mængde mobildata, hvoraf en anseelig del frit kan anvendes i udlandet.
Brugen af mobildata i udlandet er dog IKKE ubegrænset, og selvom den inkluderede datamængde rækker til ganske meget, er dog ikke nok til f.eks. Netflix fra morgen til aften på ferien. Her kan det ofte betale sig at købe adgang til campingpladsens Internet. Dataforbrug ud over den inkluderede mængde afregnes nemlig som oftest pr. MB eller GB, og det kan koste betydeligt.

Prisen er én ting – dækningen noget andet!
I Danmark har vi næsten 100% mobildækning, og 4G datahastighed er tilgængelig, stort set i hele landet. Sådan forholder det sig desværre ikke altid i udlandet. I Tyskland er 4G-dækningen f.eks. koncentreret omkring motorvejene og de store byer. Mange steder på landet er der slet ikke eller kun meget begrænset datadækning, ligesom mobildækningen som oftest er ujævn i bjergrige egne. Det nytter med andre ord ikke meget at have 20 GB data til rådighed i EU, hvis der ikke er tilstrækkelig dækning på feriestedet. Vær også opmærksom på, at en campingvogn med aluminiumsbeklædning kan reducere mobilsignalet betragteligt inde i vognen. Her er forteltet et bedre sted.

Det kan være dyrt at sejle sin egen sø: Pas på prisen ombord på færger og krydstogtsskibe!
Du skal være særligt opmærksom, når du går ombord på en færge eller et krydstogtsskib, for her er mobildækningen IKKE en del af landets normale mobilnet, men derimod oftest et satellitbaseret system, som koster langt mere. Sæt derfor eventuelt din mobiltelefon på flytilstand, eller afbryd som minimum dataroaming, inden du kører ombord på en færge. Så snart man kobler sig på skibets mobilnet, risikerer man nemlig en betragtelig ekstraregning f.eks. for opdateringer på telefonen eller modtagelse af E-mails.

Opkald fra Danmark til udlandet er IKKE gratis
Gebyrfri roaming gælder, når du rejser i et andet EU-land, men desværre IKKE, når du ringer fra Danmark til udlandet. Opkald og SMS fra Danmark til udlandet faktureres altid særskilt, men opkald fra Danmark til et andet EU-land må maksimalt koste 1,77 kroner i minuttet, og en SMS må maksimalt koste 0,55 kroner.

Spørg dit teleselskab, hvis du er i tvivl
Hos dit teleselskab kan du altid få oplyst detaljer om dit abonnement, herunder priser og betingelser for brug af opkald, SMS og data i udlandet.


 

 

Denne artikel er skrevet 26. maj. 2020 af Anders Mikkelsen, Møllegårdens Camping